Waar is de brug gebleven?

16 mei 2026 - Hochstadt am Main, Duitsland

Zaterdag 16 mei 2026

Bad Staffelstein - Hochstadt am Main

Gelopen 24.0 km, totaal gelopen 513.2 km

Oversteken Main: 2x, totaal 26x

IMG_4431

IMG_4409
Wij vertrokken rond 8 uur naar de lokale bakker voor ons ontbijt, want onze accommodatie bood alleen logies. Toen wij de bakker verlieten kwamen daar net op de fiets twee dames uit Nederland aan. Zij waren met de bus naar Bayreuth gegaan en fietsen vandaar langs Main en Rijn terug naar Nederland. Ongetwijfeld zullen zij korter over het traject langs de Main doen dan wij, al was het alleen al dat wij stroomopwaarts lopen.

Hieronder nog een betere foto van het gradeerwerk in het Kurpark van Bad Staffelstein waarover we gisteren schreven.

1070190
We volgen nu weer vrij dicht de Main, waar we deze mooie ooievaar zagen lopen.

1070191
We kregen ook goed zicht op het kloostercomplex Banz, hoog op een berg boven de Main. Dit was oorspronkelijk een Benedictijner klooster, gesticht in 1070. In de loop van de eeuwen is het menigmaal verwoest en weer herbouwd, het laatst in barokke stijl. Tegenwoordig dient de kerk als parochiekerk voor de omgeving en het kloostercomplex als conferentiecentrum voor een stichting van de CSU, de Beierse christendemocraten.

1070194

Iets verder weg gelegen, aan de andere kant van de Main, ligt de barokke Bedevaartskerk Vierzehnheiligen. Deze kerk wordt jaarlijks door een half miljoen mensen bezocht.

1070197
Halverwege de dag kwamen we in Lichtenfels. Hier zie je de stadspoort.

1070198
Wanner je door de poort bent gegaan kom je op het centrale marktplein. In deze regio werd veel riet gevlochten, dat is op de foto wel te zien: linksboven hangen allerlei gevlochten voorwerpen, van manden tot mattenkloppers, de laatsten werden vroeger ook wel gebruikt om kinderen in het gareel te krijgen.

1070199
Omdat onze overnachtingsplek geen ontbijt heeft en er ook geen winkel is, deden we in Lichtenfels onze inkopen. Precies op het goede moment, want  zo misten we een regenbui.

Net buiten de stad stond deze rieten vrouw met kind op de rug langs de kant van de weg.

1070200

Een stukje verderop staken we voor het eerst vandaag de Main over, via een wel heel aparte “brug”: een stel betonblokken met telkens daartussen 15 centimeter ruimte.

1070201
We aten onze lunch buiten op een bankje in de zon. Maar al snel betrok het weer, zoals goed te zien is op deze foto. Toen we opbraken, begon het te regenen, en moesten we voor het eerst in 25 dagen onze poncho’s aandoen. Die konden gelukkig na een kwartier weer uit.

1070202
We passeerden nu Michelau, waar we twee nachten geleden geslapen hebben. Zie het verslag van 14 mei. We volgden de oever van de Main, maar op een plek waar volgens de kaart absoluut geen water hoorde te stromen was dit wat we tegenkwamen.

1070203
Zie en hoor ook de video van vandaag. Het snel stromende water was minstens 10 centimeter diep, en het leek ons niet verstandig om sokken en schoenen uit te doen en op blote voeten er doorheen te lopen. Als je hier zou uitglijden of vallen dan is de hele inhoud van de rugzak nat.

Dus liepen we maar een halve kilometer terug en kozen een andere route.

Daar troffen we deze bijna verlaten beachclub, waar we even konden uitrusten en wat drinken.

1070205
In het volgende dorp, Würlitz, zouden we weer de Main oversteken. Zouden. Want de brug was buiten gebruik omdat hij vernieuwd werd, en je er zelfs als voetganger niet over kon en mocht.

IMG_0909
Ai, dat betekent mogelijk kilometers omlopen, omdat we al op een paar kilometer hemelsbreed van onze eindbestemming waren. Gelukkig bleek er een paar kilometer verderop nog een brug te liggen, en bleef de schade beperkt. In het dorpje Marktzeuln staken we eerst de Rodach over, een belangrijke zijrivier van de Main die bij de samenvloeiing bijna evenveel water inbrengt als de Main zelf.

Ook hier stond weer een mooi gevlochten voorwerp, ditmaal een uil.

1070206
Na een paar kilometer door het veld bereikten we de brug over de Main die gelukkig wel toegankelijk was, en kwamen we bij onze accommodatie, een monteurskamer, zoals ze dat hier noemen. Eenvoudige kamer, met gedeelde badkamer en wc, geen eigen wastafel, geen ontbijt, volgens de eigenaresse goed genoeg voor monteurs. De inrichting, zie details op de foto, is blijkbaar wat men meent waar monteurs behoefte aan hebben…

1070208

1. Petri:
    16 mei 2026
    Leuk om zo mee te lezen. Als ik dit verslag goed lees bestaat er bi jullie 2x vrijdag 15 mei.
    Veel succes nog. Groetjes Petri.
  2. Jelle en Christine Kaastra:
    16 mei 2026
    Dank voor je oplettendheid! Intussen gecorrigeerd.
  3. Inan van Doorn:
    17 mei 2026
    Weer een gezellig verhaal en gelukkig geen natte voeten.
  4. Paul:
    17 mei 2026
    Het blijft iedere dag wel weer wat bijzonders op te leveren, waarop jullie flexibel reageren.
  5. Inan van Doorn:
    17 mei 2026
    Als ik het goed begrijp is bij jullie kort geleden veel water gevallen!
  6. Anita:
    17 mei 2026
    Weer een mooi verslag van jullie dag!
  7. Marian:
    17 mei 2026
    wat een bezienswaardigheden en handwerk/vlechten,
    het weer moet zijn best doen voor jullie, nat worden is niet prettig en je wordt koud, en jammer dat jullie voor een ontbijtje moeite moeten doen! sterkte
  8. Bets:
    17 mei 2026
    Leuk die gevlochten rieten attributen in de lucht. Maar die rieten vrouw met kind op haar rug spreekt me meer aan dan de mattenklopper, als ik lees waarvoor die gebruikt werd!
  9. Geurt en Edith van viegen:
    Top!