Würzburg

Gelopen 17.3 km, totaal gelopen 316.2 km

Oversteken Main: 2x, totaal 19x

IMG_4202

IMG_4177

Wij hadden vannacht weer een onbemensd hotel. Alles per e-mail, inclusief code voor de voordeur en kamerdeur van het hotel, ontbijt bij de bakker 200 meter verderop, enz. Het is toch altijd vriendelijker en handiger om door een mens ontvangen te worden.

Vlak nadat we in het hotel aankwamen was er nog een flinke regenbui geweest, maar gelukkig konden we op en neer naar het avondeten droog redden.

Vandaag hebben we het de hele dag droog gehad, en met iets prettiger temperaturen om te lopen.

1060822
De tocht voerde vandaag over het fiets- en voetpad langs de Main, via Würzburg. Boven zie je een mooi gedeelte van de route, onder de bloesem van een iep.

1060823

Hier in de buurt staat een van de drie brandweerscholen van Beieren. Zoals we verleden jaar gehoord hebben, hebben alleen de heel grote steden een beroeps brandweerkorps, de rest van de vrijstaat moet het met vrijwilligers doen. Hier is men bezig met een wateroefening.

1060825

Na twee uur lopen bereiken we Würzburg. Vanaf de Mainbrug kregen we een eerste indruk van de stad.

1060827

Net over de brug begint de Röntgenring, waar het instituut staat waar Wilhelm Conrad Röntgen op 8 november 1895 voor het eerst X-stralen ontdekte, later naar hem Röntgenstraling genoemd. Jelle heeft zich zowat zijn hele werkzame leven met deze straling bezig gehouden, dus het was een must om dat even te zien.

Het gebouw heeft de tweede wereldoorlog overleefd, en in een hoek is een tentoonstelling over de ontdekker en de ontdekking.

1060828

1060829
Hierboven het originele laboratorium van Röntgen.

De ontdekking had destijds een grote impact: men kon nu binnenin het menselijk lichaam kijken. Er werd volop mee geëxperimenteerd maar het was ook een onderwerp voor grappen en dergelijke. Uit de nalatenschap van de grootvader van Jelle, die graag toneel speelde, is een voordracht voor één persoon bewaard gebleven die hij gedurende zijn studententijd in Utrecht kort na de ontdekking gekocht heeft. De titel luidt: “Een slachtoffer der wetenschap”. Het beschrijft hoe een jongeman die een date met een meisje had indruk op haar wilde maken. In plaats van een gewone foto van hemzelf stuurde hij haar een Röntgenfoto. Daarop verbrak de jongedame meteen de relatie, want ze wilde niet verkeren met zo’n engerd (die er als een skelet uitzag).

1060831
Straatbeeld van Würzburg

1060832
Binnen in de Dom. Het gebouw is in de oorlogstijd grotendeels verwoest en pas in 1967 weer helemaal als nieuw opgeleverd. Men heeft hier een rijke historie: de eerste bisschop is nog door Bonifatius aangesteld, en inmiddels zetelt hier zijn 89e opvolger.

1060834
Straatbeeld met op de achtergrond het raadhuis van de stad.

1060835
De spelregels worden hier weer haarfijn uitgelegd.

1060837
Blik over de Main naar de residentie Marienburg aan de overzijde van de rivier.

1060842
Hier waagt een held zich al zwemmend in de Main.

1060845
In Würzburg lagen twee enorm lange cruiseschepen aangemeerd. Toen we een stukje verder waren en op een bankje zaten kwam een van de kolossen langsvaren. Hier zie je de achtersteven, het schip zelf past niet op een foto omdat het zeker wel meer dan 100 meter lang is. Merkwaardigerwijs voer het onder De vlag van Malta. Het schip is weliswaar rivierwaardig, maar we vermoeden dat het niet over de Middellandse zee zal varen…

1. Ria en Rick:
    6 mei 2026
    Heette die zwemmende held toevallig Jelle? Of hebben jullie de zwemkleding thuis gelaten?
  2. Inan van Doorn:
    7 mei 2026
    Weer erg leuk om te lezen, veel wandel plezier maar weer.
  3. Bets:
    7 mei 2026
    Leuk om jullie verslag weer te lezen en van de foto's te genieten. Ik constateer ook dat jullie al over de helft zijn! Ik ben benieuwd hoe dat voelt, 'al' of 'pas' op de helft?
  4. Marian:
    7 mei 2026
    leuk, even terug in de tijd!!